رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی دوره 8 پاییز 1399 شماره 30 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

بررسی نقش آمیخته بازاریابی در قدرت برند پوشاک ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: آمیخته بازاریابی برند بازاریابی ورزشی پوشاک ورزشی قدرت برند

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹ تعداد دانلود : ۱۱
هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش آمیخته بازاریابی بر قدرت برند پوشاک ورزشی است. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت و هدف از نوع کاربردی و از نظر روش بررسی، توصیفی همبستگی است. جامعه و نمونه آماری شامل مشتریانی است که حداقل یک بار از نمایندگی های مجاز برندهای ورزشی داخلی و خارجی ذکرشده در پرسشنامه، پوشاک ورزشی خرید کرده اند. با توجه به جدول مورگان حداقل تعداد نمونه مورد نیاز 384 برآورد شد. ابزار تحقیق پرسشنامه آمیخته بازاریابی و قدرت برند بود. روایی محتوایی به تأیید 11 تن از استادان و متخصصان مدیریت ورزشی رسید. همچنین برای پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که آلفای پرسشنامه آمیخته بازاریابی برابر با 86/0 و آلفای پرسشنامه قدرت برند برابر با 85/0 بود که نشان دهنده پایایی بالای پرسشنامه است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی برای توصیف ویژگی های جمعیت شناختی پاسخ دهندگان و میانگین مؤلفه ها استفاده شد و در قسمت آمار استنباطی از آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 22 استفاده شد. براساس یافته های پژوهش مشخص شد که بین مؤلفه های آمیخته بازاریابی با قدرت برند رابطه خطی وجود دارد. با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود که تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک ورزشی برای افزایش قدرت برند خود به عوامل نهفته در عناصر محصول، قیمت، ترویج و توزیع توجه کافی و لازم را داشته باشند.
۲.

آماده سازی معلم تربیت بدنی: مطالعه تطبیقیِ آمریکا، انگلیس، ژاپن، مالزی و ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: آماده سازی تربیت معلم معلم تربیت بدنی مطالعه تطبیقی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۸
هدف مطالعه حاضر بررسی و مقایسه فرایندهای آماده سازی معلمان تازه کار تربیت بدنی در کشورهای آمریکا، انگلیس، ژاپن، مالزی و ایران بود. این پژوهش از نوع کیفی-کاربردی و با رویکرد تطبیقی است. سطح مکانی تطبیق، کشورهای آمریکا، انگلیس، ژاپن، مالزی و ایران است که به شکل هدفمند انتخاب شدند. داده ها از طریق اسناد کتابخانه ای، جست وجو در شبکه های جهانی، گزارش ها و مقاله های علمی جمع آوری و در چارچوب الگوی بِری دِی، توصیف، تفسیر، همجوار و مقایسه شده است. یافته ها نشان داد مسیرهای ورود به دوره های آماده سازی معلمان تازه کار تربیت بدنی در ایران محدود است و به طور کامل متمرکز اداره می شود. درحالی که در سایر کشورهای تحت بررسی از تنوع و انعطاف پذیری قابل قبولی برخوردار است و به صورت نیمه متمرکز یا غیرمتمرکز اداره می شود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که در آماده سازی نوین معلمی، مهارت ها و آموزش های نظری، کمتر راهگشای حرفه ای معلمان تازه کار تربیت بدنی است، ازاین رو به جای تأکید بر محتوا، فنون تدریس و دانش حرفه ای، توسعه تجارب حرفه ای مهم تر به نظر می رسد.
۳.

بررسی کیفیت برگزاری اردوهای آماده سازی تیم های ملی برای المپیک 2020 توکیو(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: اردوهای آماده سازی المپیک تیم های ملی عوامل مؤثر کیفیت

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۰ تعداد دانلود : ۸
هدف این پژوهش، بررسی کیفیت برگزاری اردوهای آماده سازی تیم های ملی برای المپیک 2020 توکیو از منظر 5 عامل (سخت افزاری، مالی، انسانی، مدیریتی و اطلاعاتی) بود. جامعه آماری پژوهش شامل ورزشکاران، مربیان و سرپرستان تیم های ملی انتخابی 4 ورزش (کشتی، تیراندازی، والیبال و بسکتبال) حاضر در اردوهای آمادگی بود. روش نمونه گیری به صورت تمام شمار بود و 150 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخته در قالب طیف 5 ارزشی لیکرت بود که بعد از تعیین روایی صوری و محتوایی و پایایی (82/0=α) در بین نمونه های آماری توزیع شد. به منظور نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف (05/≤P ) استفاده شد. به منظور تحلیل داده های عوامل مؤثر از آزمون تی تک نمونه ای و برای اولویت بندی عوامل مؤثر از آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزارSPSS تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که عامل مالی پایین ترین سطح از کیفیت با میانگین 44/1 و بعد از آن به ترتیب عوامل مدیریتی، اطلاعاتی، سخت افزاری با میانگین های 33/2، 58/3، 71/3 و عامل انسانی با میانگین 94/3 در بالاترین سطح از کیفیت قرار دارد. پیشنهاد می شود با اختصاص بودجه دقیق و برنامه ریزی مناسب با توجه به تغییرات نرخ ارز و تورم و همچنین حضور مستمر خبرنگاران در اردوها و بهبود سخت افزارهای خاص رشته ورزشی، کیفیت بالاتر در برگزاری اردوها به دست آید.
۴.

موانع کلان تجاری سازی دانش مدیریت ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تجاری سازی تحقیقات دانش مدیریت ورزشی موانع فردی موانع محیطی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۱۰
تحقیق حاضر با هدف تحلیل موانع مؤثر بر تجاری سازی دانش مدیریت ورزشی طراحی گردید. تحقیق حاضر از نوع، توصیفی تحلیلی می باشد که به صورت میدانی انجام گردید. جامعه آماری تحقیق حاضر خبرگان حوزه مدیریت ورزشی بودند که در عرصه های دانش مدیریت ورزشی و تجاری سازی دانش، تجربه و تخصص مناسب را داشتند. ابزار تحقیق حاضر شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. در جهت ساختاردهی به موانع مؤثر بر تجاری سازی دانش مدیریت ورزشی از روش مدل سازی ساختاری تفسیری و همچنین روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده گردید. بدین جهت در جهت انجام روش آماری تحلیل عاملی اکتشافی از نرم افزار اس پی اس اس استفاده گردید. در جهت بررسی و تحلیل روش مدل سازی ساختاری تفسیری از نرم افزار میک مک استفاده گردید. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که در کل 6 عامل (مدیریتی، زیرساختی، آموزشی، فرهنگی، مالی و فردی) 976/85 درصد از واریانس کل سؤالات را در بر گرفت. نتایج همچنین نشان داد که موانع فردی، مهارتی و محیطی جزو موانع مستقل کلیدی می باشد که سبب تأثیرگذاری بر سایر موانع می باشد. با توجه به یافته های تحقیق، مشخص گردید که در جهت توسعه تجاری سازی دانش مدیریت ورزشی نیاز می باشد تا برخی موانع فردی، مهارتی و محیطی مورد توجه قرار گیرد و برنامه ریزی جهت رفع این موانع طراحی و اجرا گردد.
۵.

ارائه نقشه اجرایی فدراسیون قایقرانی کشور براساس کارت امتیازی متوازن(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: برنامه راهبردی فدراسیون قایقرانی کارت امتیازی متوازن نقشه اجرایی ورزش

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۱۱
هدف این تحقیق ارائه نقشه اجرایی براساس کارت امتیازی متوازن در فدراسیون قایقرانی کشور بود. پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی - تحلیلی و از منظر هدف کاربردی بود و در حوزه مطالعات راهبردی قرار دارد که به صورت مطالعه موردی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را رئیس، نواب رئیس و دبیران سابق و کنونی فدراسیون قایقرانی جمهوری اسلامی ایران، تمامی رؤسا و دبیران هیأت های قایقرانی استان ها شامل می شوند. روش نمونه گیری کل شمار (سرشماری) به تعداد 169 نفر بودند. در روش اجرای تحقیق برای تعیین منظرهای کارت امتیاز متوازن محقق پس از جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از ادبیات پیشینه، کتاب ها و نشریات موجود از نظر اعضای شورای راهبری استفاده کرد. براساس یافته های تحقیق، راهبردهای درآمدزایی، بازاریابی و تنوع بخشی به منابع مالی فدراسیون در منظر مالی، راهبردهای تبلیغ، ترویج و بهره مندی از ظرفیت رسانه ای و فناوری های نوین در منظر مشتری، توسعه مشارکت هیأت ها و کمیته تحقیق و گسترش برنامه ریزی، طراحی نظام یکپارچه رویدادهای ورزشی در سطوح درون استانی، در منظر فرایندهای داخلی و راهبردهای، تحکیم و تقویت نهضت داوطلبی، در منظر یادگیری و رشد چیدمان شد.
۶.

تحلیل تأثیرات ادراک شده رویداد ورزشی کشتی با چوخه از دیدگاه تماشاگران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: بازی های بومی-محلی تماشاگران رویداد ورزشی کشتی با چوخه

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۹
هدف مطالعه حاضر، شناسایی و اولویت بندی اثرات ادراک شده رویداد ورزشی کشتی با چوخه از دیدگاه تماشاگران بود. روش انجام پژوهش از نوع آمیخته بود و برای شناسایی اثرات برگزاری کشتی با چوخه، از روش تحقیق کیفی و برای سنجش اهمیت و رتبه بندی عوامل و مؤلفه ها، از روش تحقیق کمی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل مدیران، معاونان و کارشناسان اداره کل ورزش و جوانان استان خراسان رضوی و شمالی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی و شمالی، ادارات ورزش و جوانان در استان های خراسان رضوی و شمالی، هیأت کشتی استان خراسان رضوی و شمالی، هیأت ورزش روستایی و بازی های بومی محلی استان خراسان رضوی و شمالی و پیشکسوتان کشتی با چوخه در استان های ذکرشده و در بخش کمی تماشاگران کشتی با چوخه که در مسابقه 14 فروردین 1398 در گود سنتی چشمه زینل خان شهر اسفراین حضور داشتند، بودند. نمونه آماری در بخش کیفی 28 نفر از افراد جامعه آماری و در بخش کمی شامل 384 نفر بود. برای جمع آوری داده ها نیز از دو روش مصاحبه نیمه ساختاری و پرسشنامه محقق ساخته و در تحلیل داده های آماری به روش استنباطی از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل تفریحی-گردشگری، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، زیست محیطی و اقتصادی به ترتیب مهم ترین اثرات برگزاری رویداد ورزشی کشتی با چوخه هستند؛ بنابراین مدیران، مسئولان، برنامه ریزان و برگزارکنندگان باید به این متغیرها به عنوان اثرات مهم برگزاری کشتی با چوخه در جوامع میزبان توجه کنند.
۷.

طراحی الگوی بومی رهبری مبتنی بر قدرت نرم در فدراسیون های ورزشی ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: رهبری فدراسیون های ورزشی قدرت نرم گراندد تئوری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹ تعداد دانلود : ۹
هدف از این پژوهش، طراحی الگوی بومی رهبری مبتنی بر قدرت نرم در فدراسیون های ورزشی ایران است. این پژوهش دارای رویکردی کیفی بوده و از روش نظریه داده بنیاد (گراندد تئوری) به عنوان روش تحقیق استفاده شده است. روش گردآوری داده ها، منابع کتابخانه ای، مشاهده میدانی، رسانه های صوتی و مصاحبه های عمیق و باز با 23 نفر از نخبگان آگاه از موضوع مورد بحث است. روایی این پژوهش توسط مصاحبه شوندگان و سپس استادان متخصص بررسی و تأیید شد. پایایی نیز با استفاده از روش مطالعه حسابرسی فرایند نتایج89 درصد به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفت. براساس آن، مدل کیفی پژوهش طراحی شد. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده استخراج بالغ ر 290 کد یا مفهوم اولیه و نیز احصای 77 مفهوم و 7 مقوله است که در قالب مدل پارادایمی شامل رهبری مبتنی بر قدرت نرم به عنوان مقوله محوری و شرایط علی (منش ورزشی، تندرستی معنوی)، عوامل زمینه ای (منش اجتماعی، منش سیاسی)، شرایط مداخله گر (مهارت و تخصص ورزشی، ویژگی های منحصربه فرد ورزش)، راهبردها (فرهنگ ورزش) و پیامدها (مربوط به رهبر، مربوط به پیروان و سازمانی)، قرار گرفت. با توجه به نتایج این پژوهش به مدیران فدراسیون های ورزشی پیشنهاد می شود به منظور نفوذ بیشتر بر پیروان و کسب محبوبیت مدل ارائه شده در این پژوهش را سرلوحه کار خود قرار دهند.
۸.

مدل ارتباطی فرهنگ سازمانی با رفتار سیاسی و عقلایی در تصمیم گیری و اثربخشی سازمانی کارکنان ستادی وزارت ورزش و جوانان(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: اثربخشی تصمیم گیری سیاسی تصمیم گیری عقلانی فرهنگ سازمانی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹ تعداد دانلود : ۹
هدف از این تحقیق بررسی ارتباط بین فرهنگ سازمانی، رفتار سیاسی و رویکرد عقلایی تصمیم گیرندگان بر اثربخشی سازمانی کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود. جامعه آماری تحقیق تمامی کارکنان رسمی وزارت ورزش و جوانان کشور به تعداد 430 نفر بود. نمونه آماری براساس جدول کرجسی و مورگان 203 نفر تعیین و روش نمونه گیری نیز روش تصادفی بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه فرهنگ سازمانی رابینز (1998)، پرسشنامه طراحی شده توسط دین و شارفمن (1999) برای سنجش رویکرد رفتارهای سیاسی یا رویکرد عقلایی در فراگرد تصمیم گیری و پرسشنامه اثربخشی سازمانی حمیدی (1382) بود. روایی صوری پرسشنامه ها توسط استادان متخصص تأیید شد و در مورد پایایی میزان آلفای کرونباخ برای پرسشنامه فرهنگ سازمانی (88/0)، پرسشنامه تصمیم گیری سیاسی، عقلایی (81/0) و اثربخشی سازمانی (78/0) محاسبه شد. در ادامه، داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از روش پرسشنامه ای جمع آوری شد و در نهایت تحلیل داده ها به کمک نرم افزار اس.پی.اس.اس و اکسل و اسمارت پی.ال.اس صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که فرهنگ سازمانی در سازمان از اخذ تصمیم های عقلانی و نسبت به تصمیم های سیاسی بیشتر حمایت می کند، فرهنگ سازمانی ارتباط بهتری با تصمیم های عقلانی دارد. این در حالی است که نتایج نشان داد فرایند تصمیم گیری با رویکرد سیاسی، اثربخشی بیشتری نسبت به تصمیم های با رویکرد عقلانی در سازمان ایجاد می کند. زمانی که مسئولان و کارشناسان برای گرفتن تصمیمات مهم به دنبال ایجاد رابطه با دیگر مدیران و مقامات هستند و همراه با رویکرد سیاسی رایج تصمیم گیری می کنند، اثربخشی بیشتری را تجربه خواهند کرد.
۹.

طراحی مدل استعدادیابی دو و میدانی در ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: استعداد تحلیل محتوا دو و میدانی دلفی مدل

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۸
دو و میدانی ایران به منظور موفقیت در دنیا، به استفاده از نظامی واحد و مدون استعدادیابی نیاز دارد. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل استعدادیابی دو و میدانی ایران بود. روش پژوهش، کیفی بود و در قالب سه مرحله انجام گرفت. مرحله اول بررسی و تحلیل محتوای پژوهش های انجام گرفته در حوزه استعدادیابی، مرحله دوم مصاحبه نیمه ساختاریافته با روش نمونه گیری در دسترس تا رسیدن به اشباع نظری با 16 نفر از صاحب نظران، مربیان و دبیران کمیته استعدادیابی دو و میدانی آموزش و پرورش و فدراسیون دو و میدانی و مرحله سوم دلفی در سه دور با 13 فرد مصاحبه شونده انجام گرفت. در دور سوم دلفی مدل 7 مرحله ای استعدادیابی دو و میدانی ایران تأیید شد که از 8 سالگی از طریق والدین و معلمان ورزش معرفی می شوند و تا 20 سالگی به سن پختگی و قهرمانی می رسند. همچنین این مدل استعدادیابی، توسعه یک ورزشکار را در طی 12 سال آموزش مدون نشان می دهد. با توجه به اهمیت این ورزش به مدیران و مسئولان فدراسیون دو و میدانی پیشنهاد می شود تا از این مدل به منظور استعدادیابی و هدایت استعدادها برای رسیدن به موفقیت های بیشتر در این رشته ورزشی استفاده کنند.
۱۰.

مدل سازی ساختاری تفسیری عوامل مؤثر بر هویت برند ورزش هندبال در ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: مدل سازی ساختاری تفسیری نرم افزار متلب هویت هویت برند هندبال

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۹
پژوهش حاضر با هدف مدل سازی ساختاری تفسیری عوامل مؤثر بر هویت برند ورزش هندبال در ایران انجام گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به صورت میدانی انجام گرفت. جامعه آماری شامل خبرگان حوزه های مدیریت برند و مدیریت ورزشی بود. به منظور نمونه گیری، از بین جامعه آماری خبرگان، تعداد 25 خبره به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های لازم از طریق پرسشنامه محقق ساخت و به صورت آنلاین کسب شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه از طریق خبرگان کسب شد. برای تجزیه وتحلیل داده های مرتبط با مدل ساختاری تفسیری، از نرم افزار متلب استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد که براساس تجزیه وتحلیل قدرت نفوذ و میزان وابستگی (نمودار MICMAC)، غالب شاخص ها در منطقه خودمختار قرار دارند. نتایج سطح بندی عوامل در هشت سطح نشان داد که عوامل کلان محیطی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بیشترین قدرت نفوذ و شاخص های عملکرد، ارتباطات و عوامل قابل کنترل بیشترین ضریب وابستگی را دارد. همچنین، مدل نهایی نشان داد هویت برند ورزش هندبال در ایران وابستگی زیادی به عوامل کلان سیاسی و اقتصادی دارد.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۲