رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی دوره 2 بهار 1393 شماره 4 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

مقایسه نقش و حضور زنان در پست های مدیریتی سازمان های ورزشی و غیر ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پست های مدیریتی زنان سازمان غیرورزشی سازمان ورزشی سقف شیشه ای

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۱۱
هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه نقش و حضور زنان در پست های مدیریتی سازمان های ورزشی و غیرورزشی استان خراسان رضوی بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع مقایسه ای بود که به شکل میدانی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش در سازمان های ورزشی شامل کلیه رؤسا و نایب رئیسان زن هیأت های ورزشی استان خراسان رضوی (43N=) و کلیه مدیران و کارکنان زن سازمان ورزش شهرداری مشهد (34N=) بودند و جامعه آماری سازمان غیرورزشی را تمامی مدیران و کارکنان زن اداره کل آموزش و پرورش استان خراسان رضوی (51N=) تشکیل می دادند که به دلیل محدودیت تعداد افراد جامعه کل کارکنان و مدیران زن به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استانداردی بود که روایی آن توسط کارشناسان تأیید شد و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد (83/0=α). برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف اسمیرنوف،t مستقل و یومن ویتنی استفاده شد. بررسی یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری در مؤلفه های تبعیض جنسیت، تضاد بین کار و خانواده، حمایت خانواده و روابط در کار بین سازمان های ورزشی و غیرورزشی وجود دارد (005/0≥P). همچنین تفاوت معناداری در مؤلفه های کلیشه جنسیت، سقف شیشه ای و حمایت رهبر در سازمان های ورزشی وغیرورزشی مشاهده نشد (005/0≤P).
۲.

شناسایی شاخص های کارآفرینی پایدار در ورزش(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تئوری سرمایه رویکرد سیستمی دلفی فازی کارآفرینی پایدار ورزش

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۶ تعداد دانلود : ۱۱
هدف تحقیق حاضر، تعیین شاخص های کارآفرینی پایدار در ورزش است. روش تحقیق کیفی است که با توجه به اکتشافی بودن تحقیق، از رویکرد دلفی فازی استفاده شد که بر این اساس، میزان موافقت خبرگان از شاخص های مورد نظر ارزیابی شد. خبرگان این تحقیق شامل استادان مدیریت ورزشی و کارآفرینی و کارآفرینان ورزشی بود. راهبرد نمونه گیری، انتخاب موارد حاد و تیپیک بود. نتایج حاصل از سه دور دلفی فازی، 64 شاخص برای کارآفرینی پایدار ورزش کشور را معرفی کرد، به گونه ای که با در نظر گرفتن رویکرد سیستمی از بعد اجتماعی شاخص های ورودی شامل سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی بود، از بعد اقتصادی شاخص های حمایتی شامل سرمایه مالی و سرمایه فیزیکی و از بعد محیطی شاخص های حمایتی شامل سرمایه رابطه ای و سرمایه سازمانی بود و در نهایت شاخص-های نتیجه ای یا برونداد شامل بهره وری اجتماعی، بهره وری اقتصادی، عدالت در ابعاد اقتصادی-اجتماعی بود. در نتیجه اهمیت تعیین شاخص های پایداری برای کارآفرینی ورزشی و لزوم توجه مدیران و سیاستمداران توسعه ورزش به این بخش را مورد تأکید قرار می دهد. در واقع مدل حاصل از شاخص های پایداری در کارآفرینی ورزشی، با در نظر گرفتن فرایند و نتایج و رویکرد سیستمی، نگاه جامعی به برنامه ریزی برای توسعه کارآفرینی در ورزش دارد.
۳.

رابطه هوش هیجانی و کارآفرینی دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت ورزشی دانشگاه پیام نور(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: دانشجو دانشگاه پیام نور مدیریت ورزشی کارآفرینی هوش هیجانی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۱۱
هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش هیجانی و کارآفرینی دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت ورزشی دانشگاه پیام نور بود. جامعه آماری پژوهش 700 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور در رشته مدیریت ورزشی بود که 248 نفر به صورت تصادفی – طبقه ای برای نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای دستیابی به اهداف تحقیق از دو پرسشنامه هوش هیجانی سیبریا شرینگ و کارآفرینی اسکاربوروف و زیمرر استفاده شد. برای تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله کولموگروف- اسمیرنوف، تی تک گروهی، رگرسیون خطی و چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد هوش هیجانی دانشجویان در حد نامطلوب و کارآفرینی آنها در حد متوسط قرار دارد. همچنین ارتباط معناداری بین هوش هیجانی با کارآفرینی دانشجویان کارشناسی ارشد رشته مدیریت ورزشی دانشگاه پیام نور مشاهده شد و هوش هیجانی توان پیش بینی کارآفرینی دانشجویان را دارد. همچنین از بین زیرمؤلفه های هوش هیجانی فقط خودآگاهی، همدلی و مهارت اجتماعی قابلیت پیش بینی کارآفرینی دانشجویان کارشناسی ارشد رشته مدیریت ورزشی را دارند. ازاین رو توصیه می شود هوش هیجانی دانشجویان با برگزاری کلاس های آموزشی بهبود داده شده و به منظور تقویت کارآفرینی دانشجویان درس کارآفرینی در دوره تحصیل آنها مدنظر قرار گیرد.
۴.

تدوین نظام ساختاری سلامت سازمانی با فرایند و فرهنگ یادگیری در فدراسیون های ورزشی ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: خلق دانش سلامت سازمانی شناسایی عملکرد فرایند یادگیری فرهنگ یادگیری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۰ تعداد دانلود : ۱۳
توسعه سلامت و پیاده سازی فرهنگ و فرایند یادگیری در هر سازمان، چه خدماتی و چه تولیدی، به بهره وری مضاعف منجر می شود. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف تدوین نظام ساختاری سلامت سازمانی با فرایند و فرهنگ یادگیری در فدراسیون های ورزشی ایران تدوین شده است. روش تحقیق همبستگی و به شکل میدانی صورت گرفته است. جامعه پژوهش را کلیه کارکنان فدراسیون های ورزشی ایران تشکیل می دهند. روش نمونه گیری با توجه به حجم جامعه طبقه ای تصادفی انتخاب شد (234 N=). برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه فرایند و فرهنگ یادگیری قربانی زاده (1389) (92/0α =) و پرسشنامه استاندارد سلامت سازمانی OHI (مدل لایدن و کلینگل) (91/0α=) استفاده شد. در بخش آمار استنباطی از روایی سازه و همبستگی چندگانه و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Lisrel نسخه 8.8 استفاده شد. بر مبنای نتایج به دست آمده ضرایب رگرسیونی و مقادیر T مدل ارتباطی سلامت، فرهنگ و فرایند یادگیری تأیید و همچنین ارتباط بین هر کدام از متغیرها وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده توجه ویژه به سلامت در سازمان با شاخصه های ویژه آن در این تحقیق و در پی آن فرهنگ و فرایند یادگیری در سازمان های ورزشی امری مهم در نهادینه سازی و تثبیت بهره وری آنان خواهد شد.
۵.

تحلیل استنادی پایان نامه های دانشجویان کارشناسی ارشد تربیت بدنی و علوم ورزشی: مطالعه موردی در دانشگاه مازندران از سال 1385 تا 1388(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پایان نامه تحلیل استنادی تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه مازندران رفتار استنادی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۴ تعداد دانلود : ۱۳
هدف پژوهش حاضر تحلیل استنادی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته تربیت بدنی دانشگاه مازندران طی سال های 1385 تا 1388 است. در این پژوهش از روش تحلیل استنادی (توصیفی- تحلیلی) که یکی از روش های علم سنجی به شمار می رود، استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را 4417 فقره استناد تشکیل می دهد که از منابع و مآخذ 42 پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه مازندران استخراج شد. برای جمع آوری اطلاعات از چک لسیت (سیاهه وارسی) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که دانشجویان کارشناسی ارشد تربیت بدنی در نوشتن پایان نامه خود به طور چشمگیری از منابع لاتین استفاده می کنند (49/76درصد) و میزان استفاده آنها از منابع فارسی (50/23 درصد) بسیار کم است. یافته دیگر تحقیق حاکی از آن است که میزان استناد دانشجویان به تولیدات علمی استادان راهنما و مشاور بسیار کم است؛ به طوری که از مجموع 4417 استناد فقط 56 استناد (26/1 درصد) از کل استنادها مربوط به آثار علمی استادان راهنما و مشاور بوده است. در نهایت، با توجه به تنوع موضوعات تحقیق و میان رشته ای بودن رشته تربیت بدنی نیاز است تا حداقل یک استاد متخصص در آن زمینه به عنوان مشاور با دانشجویان در نگارش پایان نامه همکاری کند.
۶.

طراحی و تدوین مدل کارآفرینی ورزشی مبتنی بر رابطه منابع کارآفرینی سازمانی با خروجی های کارآفرینی سازمانی در وزارت ورزش و جوانان(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: خروجی های کارآفرینی سازمانی کارآفرینی کارآفرینی سازمانی منابع کارآفرینی سازمانی وزارت ورزش و جوانان

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۴ تعداد دانلود : ۹
پژوهش حاضر با هدف طراحی و تدوین مدل کارآفرینی ورزشی مبتنی بر رابطه منابع کارآفرینی سازمانی با خروجی های کارآفرینی سازمانی در وزارت ورزش و جوانان انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران و کارکنان ستادی وزارت ورزش و جوانان (396 نفر) بودند که 200 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل دو پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی منابع کارآفرینی سازمانی و خروجی های کارآفرینی سازمانی بود. روایی پرسشنامه ها به تأیید متخصصان رسید. پایایی آنها نیز در یک آزمون مقدمانی با 30 آزمودنی و با آلفای کرونباخ به ترتیب 92/0 و 93/0 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیره، تحلیل عاملی، آزمون t تک گروهی، تحلیل مسیر و معادلات ساختاری، با بهره گیری از دو نرم افزارSPSS و LISREL استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد، وضعیت موجود وزارت ورزش و جوانان در ارتباط با متغیرهای مورد مطالعه غیرکارآفرینانه است و بین «دسترسی منابع مالی» با «خروجی های کارآفرینی سازمانی» در سطح α≤0/05ارتباط مثبت و معنادار و ارتباط منفی معناداری بین «دسترسی زمانی» با «خروجی های کارآفرینی سازمانی» وجود دارد. با توجه به نتایج تحقیق می توان پیش بینی کرد که با افزایش «منابع کارآفرینی سازمانی» «خروجی های کارآفرینی سازمانی» افزایش می یابد.
۷.

تأثیر رضایت شغلی بر تعهد عاطفی کارکنان وزارت ورزش و جوانان(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تعهد سازمانی تعهد عاطفی رضایت شغلی کارکنان وزارت ورزش و جوانان

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۵ تعداد دانلود : ۱۰
هدف پژوهش حاضر تعیین تأثیر رضایت شغلی بر تعهد عاطفی کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمام کارکنان وزارت ورزش و جوانان کشور در سال 1393 برابر 772 نفر بود. 256 نفر از کارکنان وزارت ورزش و جوانان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند، سپس به پرسشنامه های رضایت شغلی هارتلاین و فرل (1996) و پرسشنامه تعهد عاطفی مودای و همکاران ( 1979)پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمون تحلیل عامل تأییدی مرتبه اول، تحلیل عاملی مرتبه دوم و مدل معادلات ساختاری استفاده شد و همچنین از چند شاخص نیکویی برازش استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که رضایت شغلی بر تعهد عاطفی تأثیر مستقیم و با شدتی قوی دارد و با توجه به میزان تأثیر (61/0= β) به ازای یک واحد تغییر در رضایت شغلی کارکنان، 61/0 واحد در تعهد عاطفی آنها تغییر به وجود می آید. بنابراین با افزایش رضایت شغلی دلبستگی عاطفی کارکنان برای مشارکت در سازمان افزایش می یابد.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۲