مطالعات منابع انسانی

مطالعات منابع انسانی

مطالعات منابع انسانی سال 3 بهار 1393 شماره 11 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

شناسایی و رتبه بندی مؤلفه های اخلاق کاری مؤثر بر توسعه تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه هوایی شهید ستاری(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: اخلاق اخلاق کار تعهدسازمانی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۶۷ تعداد دانلود : ۶۳
مقاله حاضر به شناسایی و رتبه بندی مؤلفه های اخلاق کاری مؤثر بر توسعه تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه هوایی شهید ستاری می پردازد. بر این اساس، سؤال اساسی مقاله حاضر عبارت است از این که مؤلفه های اخلاق کاری بر اساس ادبیات موجود کدام هستند و این مؤلفه ها چه تأثیری بر توسعه تعهد سازمانی کارکنان دارند. جامعه مورد پژوهش کارکنان و اعضای هیأت علمی دانشگاه هوایی شهید ستاری هستند که در آن از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. این تحقیق از نظر هدف، توصیفی و از نظر نوع استفاده کاربردی است که در آن از ابزار پرسش نامه محقق ساخته برای گردآوری داده ها استفاده شده است. پس از تعیین روایی و پایایی ابزار سنجش، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. بر اساس یافته های تحقیق، فرضیه اصلی تحقیق مبنی بر تأثیر اخلاق کاری کارکنان بر تعهدسازمانی  تأیید گردید. ضریب همبستگی بین این دو متغیر برابر با 775/0 است که بر وجود همبستگی قوی بین اخلاق کاری کارکنان و تعهد سازمانی اشاره دارد.
۲.

تأثیر کیفیت سیستم اطلاعاتی بر افراد و سازمان در پرتو رضایت و تمایل کاربران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: کیفیت اطلاعات کیفیت خدمات کیفیت سیستم رضایت کاربر قصد کاربر اثرات فردی و سازمانی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۳۹ تعداد دانلود : ۳۶
هدف مقاله حاضر بررسی روش ها و مدل های ارزشیابی موفقیت سیستم های اطلاعاتی و معرفی و توسعه مدل موفقیت دلون و مکلین به عنوان مدلی برای ارزش یابی موفقیت سیستم های اطلاعات یکپارچه است. جامعه آماری پژوهش، تمامی کاربران سیستم اطلاعات یکپارچه موجود در شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران است. از میان کارکنان، 103 نفر بر مبنای جدول مورگان  به صورت تصادفی نظام مند انتخاب و پرسش نامه های محقق ساخته بین آنها توزیع گردید تا اثرات متغیر مستقل کیفیت اطلاعات، سیستم و خدمات بر افراد و سازمان در پرتو متغیرهای میانجی رضایت و تمایل کاربران مورد بررسی قرار گیرد. یافته های تحقیق نشان داد که متغیر «کیفیت خدمات» از هر دو طریق متغیرهای میانجی «قصد کاربر» و «رضایت کاربر» و مستقیم بر متغیر وابسته «اثرات سازمانی» تاثیر دارد. همچنین، متغیر «کیفیت سیستم» از طریق متغیر میانجی «رضایت کاربر» و به طور مستقیم بر بعد فردی تأثیر دارد.
۳.

شناسایی عوامل کلیدی موفقیت اجتماعات کاری در سازمان های آموزشی؛ مطالعه موردی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: اجتماعات کاری عوامل موفقیت اجتماعات کاری خلق دانش سازمان های آموزشی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵۳ تعداد دانلود : ۴۶
امروزه نه تنها سازمان های تجاری بلکه سازمان های آموزشی نیز به مقوله اجتماعات کاری علاقه مندند. یک اجتماع کاری، محدوده ای از افراد است که توسط روابط غیررسمی تجربیات خود را انتقال می دهند. در سال های اخیر، محققان بسیاری در تحقیقات خود به موضوع اجتماعات کاری پرداخته اند و برمبنای اهداف تحقیقاتی خود، مجموعه ای از عوامل را به عنوان عوامل موفقیت اجتماعات کاری برشمرده اند. در تحقیق حاضر، سعی بر آن است که با مرور موثرترین تحقیقات صورت گرفته در سال های اخیر، عوامل موفقیت اجتماعات کاری دسته بندی و تأثیر این عوامل بر دانشگاه ها به عنوان یک سازمان آموزشی بررسی گردد. براین اساس، یافته های تحقیق بیانگر این است که در میان عوامل موفقیت اجتماعات کاری، عامل سازمان، بهینه سازی تعاملات، زیرساخت مناسب ، ابزارهای حمایتی، سیاست های کلان و حمایت سازمانی بیشترین تاثیر را بر موفقیت اجتماعات کاری دارند. این تحقیق می تواند کمک شایانی به تسهیل فرآیند تشکیل اجتماعات کاری و موفقیت آن ها در دانشگاه ها با توجه به عوامل شناخته شده نماید و به تبع آن دانشگاه ها را از مزایای حاصل از اجتماعات کاری برخوردار سازد.
۴.

رابطه اخلاق کار اسلامی و انگیزش کارکنان(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: اخلاق اسلامی کار انگیزش ک‍ارم‍ن‍دان کتاب داران

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۸۴ تعداد دانلود : ۵۶
انگیزش از مؤلفه های مورد توجه سازمان هاست که نقش به سزایی در عملکرد و بهره وری کارکنان دارد. از سوی دیگر اخلاق کار اسلامی نیز با قداست بخشیدن به کار و برابر شمردن آن با عبادت و جهاد ارزشی دو چندان به آن بخشیده و افراد را به انجام کار به نحو مطلوب و در جهت رضای خدا ترغیب می کند. از این رو این پژوهش می کوشد رابطه بین اخلاق کار اسلامی و انگیزش را در میان کتاب داران دانشگاه تهران تبیین نماید. روش پژوهش پیمایشی، و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه اخلاق کار اسلامی (علی، 1988) و پرسشنامه انگیزش (لوداهل و کجنر، 1965) بود. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان کتابخانه های وابسته به دانشگاه تهران بود که از 130 کتاب دار 113 نفر آنان به پرسشنامه ها پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که انگیزش شغلی در جامعه مورد پژوهش با میانگین 1/52 در حد بالاست و اخلاق کار اسلامی نیز با میانگین 9/72 نشان دهنده آن است که کارمندان نگرشی مثبت به کار دارند. میزان ضریب همبستگی پیرسون نمایانگر آن بود که میان انگیزش شغلی و اخلاق کار اسلامی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. سایر یافته های تحقیق مؤید آن است که میان اخلاق کار اسلامی و ابعاد مختلف انگیزش شامل علاقه فرد به شغل، اهمیت شغل، مسئولیت پذیری و رضایت شغلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتیجه گیری کلی پژوهش این است که اخلاق کار اسلامی رابطه تنگاتنگی با ابعاد انگیزش (به استثنای خودباوری) دارد و کارمندان اخلاق مدارتر دارای انگیزه بیشتری جهت خدمت به خلق هستند.
۵.

ارزیابی میزان چابکی سازمان مدیریت صنعتی با تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: چابکی مدیریت شایستگی سازمان مدیریت صنعتی تحلیل سلسله مراتبی فازی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۸۴ تعداد دانلود : ۶۹
در بازار سازمان ها و شرکت های ارایه دهنده خدمات مشاوره ای، سازمان مدیریت صنعتی به عنوان پیشگام این عرصه، بایستی از چابکی لازم در خصوص پویایی های محیطی برخوردار باشد. لذا در این پژوهش میزان چابکی این سازمان مورد ارزیابی و اندازه گیری قرار گرفت. در این خصوص تعداد 200 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی بین خبرگان(مشتریان و کارشناسان سازمان) توزیع گردید. داده های جمع آوری شده توسط تحلیل سلسله مراتبی و منطق فازی آنالیز گردیدند. نتایج حاکی از آن است که میزان اهمیت زیر معیار های احساس، درک و پیش بینی تغییرات (داشتن دیدگاه استراتژیک)، انعطاف پذیری سازمان و تحویل سریع و به هنگام محصولات برای سازمان مدیریت صنعتی بسیار پر اهمیت می باشد. همچنین میزان چابکی سازمان مدیریت صنعتی در تمامی زیر معیار های مربوط به دو معیار قدرت پاسخگویی و سرعت در حد پائین (24%) و در معیار های شایستگی و انعطاف پذیری در حد متوسط (50%) قرار دارد. با توجه به وزن و چابکی هر یک از معیار های چهارگانه، در مجموع میزان چابکی کل سازمان مدیریت صنعتی 6/42% ارزیابی گردید. این به آن معناست که چابکی و عدم چابکی کل سازمان به هم نزدیک بوده و عدم چابکی قابل اصلاح می باشد. یعنی می توان با اقدامات به موقع و صحیح سازمان را به سمت چابکی سوق داد.
۶.

تحلیل سیاست پژوهانه قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: آموزش عالی پذیرش دانشجو سیاست تطبیقی پویا

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵۹ تعداد دانلود : ۳۸
از آن جا که دانایی، نیروی محرکه رشد و ایجاد ثروت در دنیای امروز است و بیش از عوامل سنتی ، نظیر کار و سرمایه، در توسعه ملی نقش دارد ،آموزش عالی به عنوان نهادی کلیدی، مورد توجه خاص ملت ها و دولت ها است. در ایران گزینش دانشجو و نحوه انتخاب دانشجویانی که بتوانند در آینده چرخ های عظیم پیشرفت و ترقی جامعه را بگردانند، مسأله حائز اهمیتی است. در این مقاله قانون سنجش و پذیرش دانشجو در مراکز آموزش عالی کشور به روش سیاست تطبیقی پویا و رویه های پنچ گانه که از روش های کیفی می باشد تحلیل گردید. برابر نتایج تحلیل، ایجاد ظرفیت لازم با توجه به آمایش سرزمینی(تنوع، توزیع و تعداد)، ارتقاء کیفیت و کمیت متوازن آموزشی و پژوهشی، توسعه و رشد متوازن کمی و کیفی علوم و پژوهش ها، همسو ساختن سیاست های توسعه صنعتی و اقتصادی با سیاست های ملی نوآوری، فناوری و علم، افزایش سهم نوآوری های مبتنی بر فناوری در تولید ناخالص داخلی، تعامل سازنده با مراکز پیشرفته علمی و فناوری جهان، توسعه علم، فناوری و نوآوری با هدف افزایش اقتدار ملی، تأمین منابع مالی لازم، توسعه شرکت های دانش بنیان و ایجاد زمینه اشتغال از ارکان اصلی توسعه آموزش عالی پیشرفت محور می باشد که در قانون اخیر به این عوامل توجه نگردیده است. با توجه به نتایج تحلیل، فقدان ظرفیت کافی در نظام پذیرش دانشجو برای سنجش دانش و توانایی حقیقی داوطلبان و سازمان دهی آنان در رشته های تحصیلی مرتبط، چند بعدی است که یک بعد آن به روش آزمون فعلی بر می گردد. دلیل این که سیاست های تدوینی و تصویبی در حوزه پذیرش دانشجو نتوانسته نظامی جامع برای این حوزه تعریف کند، ناقص بودن فرآیند سیاست گذاری می باشد به این معنا که مسئله به درستی شناسایی نشده است و زمانی که تشخیص مسئله صحیح نباشد راه حل ها با مسئله سازگاری نخواهد داشت.
۷.

ارزیابی سیستم ارزشیابی عملکرد کارکنان سازمان و ارائه الگوی پیشنهادی؛ مطالعه موردی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: منابع انسانی ارزشیابی عملکرد مدیریت عملکرد

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵۲ تعداد دانلود : ۵۴
ارزشیابی کارکنان ابزاری است که سازمان ها و نیروی انسانی را در تامین شناخت از نحوه عملکرد یاری می کند و هدف نهایی از ارزشیابی افزایش کارایی و اثربخشی سازمان است نه توبیخ و تنبیه کارکنان. هدف این پژوهش، بررسی وضعیت موجود سیستم ارزشیابی عملکرد کارکنان از نظر محتوایی (شاخص های عملکرد) و اجرا(روش های انجام ارزیابی، دوره های ارزیابی، ارزشیابی کنندگان و نحوه استفاده از نتایج ارزشیابی)، شناسایی مشکلات و تنگناهای موجود در سازمان در زمینه ارزشیابی عملکرد کارکنان و ارائه الگوی پیشنهادی به منظور ارزشیابی موثرترعملکرد کارکنان می باشد. روش این تحقیق، توصیفی- پیمایشی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری تحقیق، کلیه کارکنان معاونت فروش و خدمات پس از فروش ایران خودرو (در مجموع647  نفر) بوده است که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد نمونه 151 نفر به دست آمد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. سنجش روایی پرسشنامه به روش محتوایی مورد تأیید قرار گرفته است. همچنین برای پایایی پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده است که ضریب به دست آمده 97/0 می باشد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق پرسشنامه، به وسیله آمار توصیفی و آمار استنباطی(آزمون مقایسه زوجی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی روابط بین متغیر های وضع موجود و متغیرهای وضع پیشنهادی نشان داد که به طورکلی بین سیستم ارزشیابی عملکرد کارکنان سازمان در وضع موجود و وضع پیشنهادی اختلاف معنا داری وجود دارد
۸.

مطالعه رابطه آموزش های ضمن خدمت و توانمندسازی روان شناختی کارکنان؛ مطالعه موردی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: توانمندسازی خودساماندهی معنی دار بودن مؤثر بودن آموزش ضمن خدمت

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۶۸ تعداد دانلود : ۶۴
هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه بین آموزش های ضمن خدمت و توانمندسازی روانشناختی کارکنان دانشگاه هوایی شهید ستاری است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان رسمی دارای مدرک لیسانس و بالاتر دانشگاه هوایی شهید ستاری تشکیل می دهند که از بین آنها با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد77 نفر انتخاب شده اند. داده های مربوط به ساعات آموزش ضمن خدمت کارکنان از پرونده آموزشی کارکنان و داده های سطح توانمندی کارکنان نیز از طریق پرسشنامه استاندارد گردآوری گردید؛ همچنین در این پژوهش از ضریب همبستگی اسپیرمن جهت شناسایی نوع و میزان رابطه بین آموزش های ضمن خدمت و توانمندسازی روانشناختی کارکنان استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سطح توانمندی کارکنان دانشگاه هوایی شهید ستاری در تمامی ابعاد بالاتر از میانگین است و با انجام آزمون مربوطه، مقدار 665/0= rs  و 000/0P-value =   به دست آمد و در نتیجه فرضیه اصلی پژوهش در سطح اطمینان 95 درصد تأیید شد.

آرشیو

آرشیو شماره ها:
۴۹