اولویت بندی عوامل مؤثر بر انعطاف پذیری و عملکرد سیستم زنجیره تأمین دیجیتال در صنعت مواد غذایی ایران (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
هدف پژوهش حاضر اولویت بندی عوامل مؤثر بر انعطاف پذیری و عملکرد سیستم زنجیره تأمین دیجیتال در صنعت مواد غذایی ایران است. روش تحقیق حاضر توسعه ای کاربردی است که در زمره استفاده از روش های تصمیم گیری است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تعدادی از مدیران عالی، کارشناسان مسئول فعال در حوزه زنجیره تأمین دیجیتال شرکت خوشگوار است که 10 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. در این پژوهش از رویکرد های دلفی فازی و روش اولویت ترتیبی (OPA) استفاده شده است. شناسایی عامل مؤثر بر انعطاف پذیری و عملکرد سیستم زنجیره تأمین دیجیتال بر اساس پیشینه پژوهش در قالب 5 معیار اصلی و 16 زیر معیار صورت گرفته است و سپس کلیه عوامل با روش دلفی فازی نهایی شده اند. سپس عوامل مؤثر بر انعطاف پذیری و عملکرد سیستم زنجیره تأمین دیجیتال توسط روش OPA اولویت بندی شده اند. با توجه به نتایج، از میان معیارهای اصلی عملکرد زنجیره تأمین با وزن 397/0 رتبه اول، قابلیت جذب با وزن 228/0 رتبه دوم و قابلیت پاسخگویی با وزن 210/0 رتبه سوم را کسب کرده است. در بین زیرمعیارها، رضایت مشتری با وزن 1767/0 رتبه اول، هزینه های عملیاتی با وزن 1060/0 رتبه دوم و آگاهی از موقعیت با وزن 1015/0 رتبه سوم را به خود اختصاص داده است.Prioritizing Factors Affecting the Flexibility and Performance of the Digital Supply Chain System in the Iranian Food Industry
The aim of the present study is to prioritize the factors affecting the flexibility and performance of the digital supply chain system in the Iranian food industry. The research method is a developmental-applied one that is classified as mathematical modeling. The statistical population of the present study includes a number of senior managers, active responsible experts, and university professors in the field of digital supply chain of the pleasant company, of which 10 people were selected as a sample. In this study, the fuzzy Delphi approaches and the OPA method were used. The identification of the factors affecting the flexibility and performance of the digital supply chain system was carried out based on the research background in the form of 5 main criteria and 16 sub-criteria, and then all factors were finalized using the fuzzy Delphi method. Then, the factors affecting the flexibility and performance of the digital supply chain system were prioritized using the ordinal priority method (OPA). According to the results, among the main criteria, supply chain performance with a weight of 0.397 ranked first, absorptive capacity with a weight of 0.228 ranked second, and responsiveness with a weight of 0.210 ranked third. Among the sub-criteria, customer satisfaction ranked first with a weight of 0.1767, operating costs ranked second with a weight of 0.1060, and situational awareness ranked third with a weight of 0.1015.