اثر هشت هفته تمرینات منتخب و متغیرهای میانجی کربوهیدرات، آهن و ویتامین D بر شاخص های آنتروپومتری در ورزشکاران تیم ملی قایقرانی روئینگ
آرشیو
چکیده
هدف: اجزای یک رژیم غذایی می تواند در کنار تمرینات ورزشی مناسب اثر بسزایی بر بهبود ترکیب بدن و افزایش عملکرد قایقرانان و درنتیجه بهبود رکوردهای ورزشی ثبت شده در مسابقات داشته باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرینات منتخب و متغیرهای میانجی کربوهیدرات، آهن و ویتامین D بر شاخص های آنتروپومتری در ورزشکاران تیم ملی قایقرانی روئینگ در سال 1401 می باشد. روش : در این تحقیق کارآزمایی بالینی تصادفی، 44 مرد قایقران روئینگ که در اردوی تیم ملی سال 1401 شرکت کرده بودند، به طور تصادفی در 4 گروه 11 نفره تمرین، تمرین و متغیرهای میانجی، متغیرهای میانجی و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینات منتخب شامل تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) به مدت 8 هفته پارو زدن بر روی ارگومتر (به مدت 1 دقیقه با 100% vVO2max) بود. مقادیر دریافت متغیرهای میانجی کربوهیدرات، آهن و ویتامین D رژیم غذایی ورزشکاران، از طریق آنالیز منوی غذایی یک هفته اردوی تیم ملی، پرسشنامه یادآمد خوراک 24 ساعته و بسامد خوراک (FFQ) محقق ساخته و طراحی شده برای ورزشکاران قایقرانی روئینگ به کمک نرم افزار NUTRITION IV اندازه گیری شد. شاخص های آنتروپومتری (وزن و درصد بافت چربی) در همه شرکت کنندگان قبل از شروع اولین جلسه تمرینی و بعد از پایان مطالعه (48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی) مورد سنجش قرار گرفت. مقایسه متغیرهای کمّی به کمک آزمون آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA انجام شد. سطح معنی داری آزمون کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد و سپس تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. یافته ها: 44 مرد قایقران روئینگ با میانیگن سنّی 2.18±26.52 سال در این مطالعه شرکت کردند. درصد چربی بدن پس آزمون قایقرانان در همه گروه ها نسبت به پیش آزمون کاهش یافته بود، که این میزان کاهش در همه گروه ها به جز گروه متغیرهای میانجی، معنی دار گزارش شد (P≤0.05). هشت هفته تمرین HIIT بر تغییرات وزن نسبت به گروه کنترل در قایقرانان اثر معنی دار نداشت (P=0.77)، اما بر کاهش درصد چربی، این اثر معنی دار گزارش گردید (P=0.00). در مقابل، اثر متغیرهای میانجی بر کاهش درصد بافت چربی قایقرانان نسبت به افراد گروه کنترل معنی دار نبود (P=0.61). همچنین متغیرهای میانجی اثر معنی داری بر تغییر وزن این ورزشکاران نداشتند (P=0.99). در ادامه یافته های مطالعه نشان داد که تمرینات HIIT به همراه متغیرهای میانجی توانست منجربه افزایش معنی دار وزن (P=0.05) و کاهش قابل توجه درصد بافت چربی در قایقرانان نسبت به گروه کنترل شود (P=0.01). نتیجه گیری: هشت هفته تمرینات منتخب HIIT، به همراه متغیرهای میانجی (کربوهیدرات، آهن و ویتامین D) بر کاهش بافت چربی و بهبود ترکیب بدنی قایقرانان روئینگ مؤثر است.The Effect of Eight Weeks of Selected Exercises and Mediating Variables of Carbohydrates, Iron, and Vitamin D on Anthropometric Indices in National Rowing Team Athletes
                            
                                Purpose: The components of a diet can significantly impact body composition and enhance the performance of rowers. Coupled with appropriate sports exercises, this can lead to improved sports records in competitions. The aim of this study is to examine the impact of 8 weeks of specific exercises and mediator variables such as carbohydrates, iron, and vitamin D on anthropometric indices in athletes from the national rowing team in 2022. Method: In this randomized clinical trial research, 44 male rowers who participated in the national team camp in 2022 were randomly assigned to 4 groups of 11 people: training, training with mediating variables, mediating with control variables. The selected exercise program consisted of high-intensity interval training (HIIT) for 8 weeks of rowing on an ergometer (for 1 minute at 100% vVO2max). The intake values of intermediate variables such as carbohydrate, iron, and vitamin D in the athletes' diet were assessed through the analysis of the menu of one week of the national team camp, the 24-hour food recall, and a food frequency questionnaire (FFQ) developed for rowing athletes using NUTRITION IV software. Anthropometric indicators (weight and percentage of fat tissue) were measured in all participants before the first training session and 48 hours after the last training session. Quantitative variables were compared using a one-way ANOVA test. The significance level was set at less than 0.05, and data analysis was conducted using SPSS version 24 software. Findings: Forty-four male rowers with an average age of 26.52±2.18 years participated in this study. The body fat percentage of the rowers decreased in all groups after the test compared to the pre-test, and this decrease was found to be significant in all groups except the mediating variables group (P≤0.05). Eight weeks of HIIT training did not have a significant effect on weight changes compared to the control group in rowers (P=0.77), but a significant effect was observed on the reduction of fat percentage (P=0.00). Conversely, the effect of mediating variables on the reduction of fat tissue percentage in rowers compared to the control group was not significant (P=0.61). Additionally, the mediating variables had no significant effect on the weight change of these athletes (P=0.99). Furthermore, the study's findings indicated that HIIT exercises, in combination with mediating variables, could result in a significant increase in weight (P=0.05) and a significant decrease in the percentage of fat tissue in rowers compared to the control group (P=0.01). Conclusion: Eight weeks of selected HIIT exercises, along with mediating variables such as carbohydrates, iron, and vitamin D, are effective in reducing fat tissue and improving the body composition of rowers.  
                            
                        
                        






