بررسی تأثیر دست کاری تمرکز تنظیمی و استراتژی خرید بر توجه دیداری مصرف کننده به برچسب تغذیه: مطالعه آزمایشگاهی با استفاده از روش ردیابی چشم (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
هدف: شناسایی و انتخاب محصولات غذایی سالم، یکی از چالش های پیش روی مصرف کنندگان هنگام خرید این نوع محصولات است. در سال های اخیر، بیماری های چاقی و اضافه وزن و بیماری های قلبی – عروقی در جوامع مختلف رواج یافته است. انتخاب درست و مصرف محصولات غذایی سالم، در پیشگیری از این نوع بیماری ها نقش مؤثری دارد. برچسب های تغذیه، یکی از ابزارهای دیداری است که به مصرف کنندگان کمک می کند تا محصولات غذایی سالم را شناسایی و انتخاب کنند و سطح سلامتی خود را افزایش دهند. مطالعات پیشین نشان می دهد که عوامل انگیزشی روی توجه به برچسب های تغذیه تأثیر دارند. یکی از این عوامل، تناسب تنظیمی بین نوع تمرکز تنظیمی و نوع استراتژی خرید افراد است. بر اساس نظریه تمرکز تنظیمی، افراد دو نوع تمرکز تنظیمی دارند: تمرکز تنظیمی پیش برنده (دستیابی به رخدادهای مثبت) و تمرکز تنظیمی بازدارنده (دوری از رخدادهای منفی). بر اساس نظریه تناسب تنظیمی، ایجاد تناسب بین نوع تمرکز تنظیمی و استراتژی افراد در دستیابی به هدفی خاص، می تواند به افزایش انگیزه و سوق دادن افراد به سمت هدف مدنظر کمک کند. این پژوهش به بررسی تأثیر تناسب بین تمرکز تنظیمی و استراتژی خرید روی توجه دیداری مصرف کننده به برچسب تغذیه می پردازد. به بیان دیگر، این پژوهش با هم راستاسازی نوع تمرکز تنظیمی با هدف خرید محصولات غذایی سالم، به دنبال آن است که تأثیر هم زمان این دو متغیر را روی رفتار افراد، هنگام خرید محصولات غذایی بررسی کند. این پژوهش نوآورانه است؛ زیرا تاکنون مطالعه ای در خصوص اثر تناسب بین تمرکز تنظیمی و استراتژی خرید روی میزان توجه دیداری به برچسب تغذیه انجام نشده است. در پژوهش حاضر، این موضوع برای اولین بار، به صورت آزمایشگاهی و با استفاده از ابزار ردیاب چشم بررسی می شود. روش: این پژوهش از نوع کمی و آزمایشگاهی است که با طرح دو عاملی ۲×۲ با دو متغیر مستقل شامل تمرکز تنظیمی (پیش برنده و بازدارنده) و استراتژی خرید (تلاش برای خرید محصولات غذایی سالم و دوری از خرید محصولات غذایی ناسالم) اجرا شده است. در مجموع، ۶۷ نفر در مطالعه شرکت کردند. در ابتدا، فرم رضایت آگاهانه در اختیار آن ها قرار داده شد و این افراد آن را مطالعه و امضا کردند. پس از آن، به صورت کاملاً تصادفی به یکی از چهار گروه آزمایشی، شامل دو گروه تناسب و دو گروه بدون تناسب تخصیص داده شدند. در ادامه، نوع تمرکز تنظیمی و استراتژی خرید افراد با استفاده از روش های استاندارد موجود در ادبیات دست کاری شد. بعد از آن، شرکت کنندگان یک خرید آنلاین انجام دادند. آن ها می بایست محصولاتی را بر اساس نوع استراتژی خرید محصولات غذایی سالم (تلاش برای خرید محصولات غذایی سالم یا دوری از خرید محصولات غذایی ناسالم) انتخاب می کردند. در طول زمان خرید آنلاین، مسیر حرکت چشم آن ها با استفاده از ابزار ردیاب چشم ثابت ثبت می شد. در انتهای پژوهش، شرکت کنندگان به چند سؤال جمعیت شناختی پاسخ دادند. جمع آوری داده ها در آزمایشگاه پژوهش های کسب وکار دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران انجام شد و داده ها با آزمون تحلیل واریانس تک عاملی، در نرم افزار اس پی اس اس تحلیل شد. توجه دیداری با پنج سنجه اندازه گیری شد که عبارت بودند از: زمان اولین تثبیت، مدت تثبیت، دفعات تثبیت، مدت بازدید و دفعات بازدید. یافته ها: در حالت تناسب تنظیمی بین هر دو گروه بازدارنده – دوری از خرید محصولات غذایی ناسالم و پیش برنده – تلاش برای خرید محصولات غذایی سالم، توجه دیداری افراد به برچسب تغذیه بیشتر شد. تناسب تنظیمی در میزان توجه دیداری افراد تأثیرگذار است و توجه دیداری افراد به برچسب های تغذیه را افزایش می دهد. نتیجه گیری: با ایجاد تناسب بین نوع تمرکز تنظیمی و هدف خرید، می توان توجه دیداری به برچسب تغذیه و در نتیجه میزان خرید سالم را تقویت کرد.The Impact of Regulatory Focus Manipulation and Purchase Strategy on Consumer Visual Attention to Nutrition Labels: An Eye-Tracking Study
Objective
Finding and choosing healthy food products is one of the main challenges that consumers face when buying these types of products. In recent years, different types of diseases such as obesity and overweight, and cardiovascular diseases have become prevalent in different societies. The appropriate choice and consumption of healthy food products can have an effective role in preventing these types of diseases. Nutrition labels are among the visual labels that can help consumers in finding and choosing healthy food items and increasing consumers’ health. Previous studies have shown that motivational mechanisms can influence attention to nutrition labels. One of these motivational mechanisms is creating a fit between the regulatory focus and the purchasing strategy of consumers. According to Regulatory Focus Theory, individuals have either a promotion (achieving positive events) or a prevention (avoiding negative events) focus. Accordingly, Regulatory Fit Theory indicates that creating a fit between the regulatory focus and the strategy towards obtaining a specific goal can increase motivation and encourage one to pursue the related goal. This study investigates the effect of a regulatory fit between the regulatory focus and purchasing strategy on consumers' visual attention to nutrition labels. In other words, the study aims to examine the simultaneous effect of regulatory focus and the goal of healthy food purchasing by aligning these two factors with each other. The study is novel because no studies to date have investigated the effect of a regulatory fit between an individual's regulatory focus and purchasing strategy on the level of visual attention to nutrition labels. In this research, this issue is investigated for the first time using a lab experiment with the eye-tracking technique.
Methodology
This study is quantitative and uses a laboratory experiment. It has a 2 × 2 factorial design with two independent variables, including regulatory focus (2 levels: promotion or prevention) and purchasing strategy (2 levels: trying to buy healthy food products or avoiding buying unhealthy food products). In total, 67 individuals participated in the study. At first, they read and signed their consent forms. After that, they were randomly assigned to one of the four experimental conditions, including two fit and two non-fit conditions. Then, participants’ regulatory focus and purchasing strategies were manipulated using standard techniques in the related literature. After that, participants went through an online shopping experience in which they had to select products based on their assigned purchasing strategies related to the level of product healthiness (promotion versus prevention purchasing strategy). During this online shopping, their eye movements were tracked using a screen-based eye-tracking device. Finally, participants answered a set of demographic questions. Data were collected in the Business Research Laboratory at the Faculty of Management, the University of Tehran, and were analyzed using the Univariate Analysis of Variance (ANOVA) in SPSS software. Visual attention was measured by five measures (time to first fixation, fixation duration, fixation count, visit duration, and visit count).
Findings
In the regulatory fit conditions, including the two conditions of prevention—avoiding buying unhealthy food products—and promotion—trying to buy healthy food products—visual attention to nutrition labels increased. Regulatory fit is influential in visual attention and increases consumers' focus on nutrition labels.
Conclusion
By creating a fit between regulatory focus and purchasing strategy, we can increase visual attention to nutrition labels and improve the rate of healthy food purchasing.