آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۹

چکیده

کارآفرینی دانشگاهی یک رویکرد و ضرورت برای آینده دانشگاه است تا با گسترش فعالیت های کارآفرینانه، حضور مؤثرتری را در اکوسیستم کارآفرینی داشته و شرایط توسعه پایدار جامعه پیرامون خود را فراهم سازند. لذا این مطالعه به دنبال طراحی الگوی توسعه کارآفرینی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بود. رویکرد کلی تحقیق، کیفی است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، از بین متخصصان و صاحب نظران کارآفرینی استان، تعداد 42 نفر انتخاب شدند. داده های موردنیاز از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند جمع آوری شده و با استفاده از مدل پارادایمی نظریه بنیانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. اعتبارسنجی یافته های به دست آمده از طریق بازبینی یافته ها توسط مشارکت کنندگان و تکنیک مثلث سازی تأیید شد. نتایج نشان داد که شش مؤلفه عوامل علی (بهبود شرایط فردی و سازمانی)، عوامل زمینه ای (شرایط مدیریتی مناسب، اعتمادسازی مناسب)، عوامل مداخله گر (پیشران های فرهنگی- قانونی و پسران های مالی- فنی)، توسعه کارآفرینی (منافع درون سازمانی، منافع برون سازمانی)، راهبردها (آموزشی- فرهنگی، سیاست ها و برنامه های حمایتی) و پیامدها (اجتماعی، اقتصادی، فردی، سازمانی) اصلی ترین مؤلفه های گسترش کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری هستند.

The model of entrepreneurship development in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

Academic entrepreneurship is an approach and necessity for the future of university to have a more effective presence in the entrepreneurial ecosystem by expanding entrepreneurial activities and provide the conditions for the sustainable development of the society around them. Therefore, this study sought to design a model of entrepreneurship development in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. The general research approach is qualitative. Using the purposeful sampling method, 42 people were selected from among the entrepreneurship experts and pundits of the province. The required data were collected through semi-structured interviews and analyzed using the grounded theory paradigm model. The validation of the obtained findings was confirmed through member checking of the findings and the triangulation technique. The results showed that the six components of causal factors (improvement of individual and organizational conditions), background factors (proper management conditions, proper trust building), intervening factors (cultural-legal drivers and financial-technical guys), development Entrepreneurship (intra-organizational interests, extra-organizational interests), strategies (educational-cultural, policies and support programs) and consequences (social, economic, individual, organizational) are the main components of the development of academic entrepreneurship in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University.

تبلیغات