تحلیل نقش تاب آوری کالبدی بر توزیع فضایی ناامنی غذایی نواحی روستایی در دوره همه گیری کرونا، مطالعه موردی: بخش مرکزی شهرستان زنجان (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
تأمین غذا جهت تحقق امنیت غذایی از اهداف مهم توسعه در تمامی کشورها تلقی می شود، کاهش ناامنی غذایی برای دولت ها به عنوان یک دستاورد مهم سیاسی و اجتماعی قلمداد می گردد. شیوع همه گیری کرونا دارای اثرات مختلفی بر نواحی روستایی بود، این اثرگذاری تحت تاثیر عوامل مختلفی رخ داد، یکی از عوامل اصلی جهت کاهش ناامنی غذایی روستائیان سطح تاب اوری کالبدی این نواحی می باشد. در همین راستا تحقیق حاضر به دنبال پاسخ به سؤالات زیر است که وضعیت ناامنی غذایی نواحی روستاهای موردمطالعه در چه سطحی قرار دارد؟ و بین شاخص های تاب اوری کالبدی و توزیع فضایی ناامنی غذایی در روستاهای مورد مطالعه چه رابطه ای وجود دارد؟ هدف تحقیق حاضر ابتدا شناخت وضعیت ناامنی غذایی نواحی روستاهای موردمطالعه و سپس شناخت نقش شاخص های تاب اوری کالبدی بر ناامنی غذایی در دوره همه گیری کرونا است. نوع تحقیق حاضر کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق تمامی روستاهای بخش مرکزی شهرستان زنجان است که به صورت تمام شماری این روستاها بررسی شده اند. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و روش تجزیه وتحلیل داده ها نیز به صورت آمار توصیفی و تحلیل فضایی (رگرسیون وزن دار جغرافیایی و آماره موران) است. جهت تحلیل اثرات شاخص های تاب آوری کالبدی- زیست محیطی بر ناامنی غذایی از رگرسیون وزن دار جغرافیایی استفاده شده است، بر همین مبنا براساس نتایج بدست امده از این ابزار تحلیل فضایی، پهنا برابر با 168/0، مربع های باقی مانده برابر با 2964، عدد موثر برابر با 15.12، زیگما برابر با 4.64 و مقدار ضریب تعیین که میزان ارتباط خطی بین دو متغیر را اندازه گیری می کند برابر با 67/0 محاسبه شده است، بنابراین می توان گفت تاب آوری کالبدی بر روی ناامنی غذایی روستاهای مورد مطالعه موثر می باشد.Analysis of the role of physical resilience on the spatial distribution of food insecurity in rural areas during the corona epidemic, case study: central part
The current research is applied in terms of type and descriptive-analytical in terms of nature. The statistical population of this research includes all inhabited villages in the central part of Zanjan city. According to the results of the 1400 census, the central part of Zanjan city has 106 inhabited villages. The methods and tools of information gathering in this research include library methods. The independent variable in the current research is physical resilience and the dependent variable is the food insecurity situation of the studied rural settlements. In order to investigate the effects of physical resilience, 19 indicators have been used. In this research, to investigate and measure the amount of food insecurity in the studied villages from the raw data of the cost and income statistics plan of urban and rural households of Iran Statistics Center, as well as the statistics related to the measurement Food security of rural areas collected by rural health houses has been used. According to the questionnaire of the statistics center and the health center of these areas, all household food items are placed in 18 class groups as follows: 1- bread 2- rice 3- pasta 4- beans 5- potatoes 6- fruits 7- vegetables 8- Red meat 9- White meat 10- Eggs 11- Dairy products 12- Oil 13- Sugar and sugar 14- Honey and jam 15- Sweets 16- Dried fruit 17- Nuts and 18- Condiments. After classifying the food items of the household, to calculate the consumption of nutrients of the household, the raw materials used were converted into nutrients